“Welk boek lees je nu?” een social versus e-mail experiment

One of the things that continually frustrates me about social media, and Facebook in particular, is that there is no real mechanism where I can filter the information I receive based on my interests. ” Dit is een uitspraak van Beth, de schrijfster van de blog Amsterbeth (en een van mijn favoriete collega’s.) Aan de hand van een interessant en leuk experiment gaf ze aan dat de responsetijden op een eenvoudige vraag (Wat is het laatste boek dat je las) veel beter waren per e-mail dan per social media.

Op twaalf persoonlijk gestuurde e-mails met de boekenvraag ontving ze 100% reacties binnen zeven minuten. Het bewijs dat e-mail niet dood is. Helemaal mee eens.

Ik heb dezelfde vraag op Twitter en Facebook gesteld.

Op Facebook vroeg ik: “Wat was het laatste boek dat je las?” en kreeg tien reacties. Binnen acht uur.
Op Twitter vroeg ik: “Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen, of waar ben je in bezig?” Ik kreeg zes antwoorden. Binnen 45 minuten.

Maar eigenlijk doet het er niet toe hoeveel antwoorden ik kreeg. Ook de responsetijden zijn onbelangrijk. Wat doet er wel toe?

Op Twitter stel ik de vraag aan mijn volgers. Het antwoord kan uit onverwachte hoek komen. Daarnaast is er een grote kans dat er boeken naar boven komen die mij zouden kunnen interesseren. Immers, veel volgers volgen mij omdat we een gemeenschappelijke interesse hebben. Als ik veel antwoorden had willen hebben en een snelle responsetijd, dan had ik de hashtag #dtv eraan toegevoegd.

Zowel op Twitter als op Facebook konden mensen van elkaar zien welke boeken ze lazen. In een gesloten e-mailsysteem was dat niet mogelijk. Het is niet gebeurd, maar mensen konden met elkaar in gesprek raken of elkaar leren kennen. Ook dit is met e-mail onmogelijk (behalve als je het gehate reply to all gebruikt).

Het tweede antwoord dat ik op Facebook ontving was misschien nog de best. Eric zei: “Duff mckagan – it’s so easy and other lies. (Zie goodreads!:))”. Social beperkt zich niet tot Twitter en Facebook. Er zijn genoeg platforms waar ik terecht kan voor specifieke interesses zoals films, muziek en boeken. Denk IMDB, Last.fm, Spotify en duizenden andere communities. Eric en ik zitten op Goodreads, een plek waar ik kan zien welke boeken hij heeft gelezen of nog wil lezen. Ik zie recensies, tips en fantastische ‘explore’-functie.

Social media geen plek waar ik kan filteren op interessegebied? Juist wel! Met alle mogelijkheden tot conversatie bovendien. Je kunt zelf de plek uitkiezen waar dit het beste kan. Het uitkiezen van die plek is de eerste filter. Nu doe ik mijn computer even uit en sla ik een boek open.

goodreads

 

 

 

Leave a Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!