Wat doe je na Making a Murderer? 9 tips.

In december 2015 kwam de serie Making a Murderer beschikbaar op Netflix. Ondertussen ken ik veel mensen die de serie gezien hebben. Sommigen middels binge-watching; zo snel mogelijk achter elkaar alle afleveringen bekijken. Logisch gedrag, want de serie is maar wat verslavend. Daarna wacht er echter groot gapend gat. Wat doe je na Making a Muderer? Geinspireerd door de documentaireserie, heb ik daarom een aantal kijk-, luister- en leestips voor je op een rijtje gezet. Ik heb alles voor je beluisterd, gelezen en bekeken. 

Klik de volgende twee links alleen aan als je de hele documentaire Making a Murderer hebt gevolgd. In mijn omschrijving geef ik geen spoilers weg.

“How Making a Murderer went wrong”

Massaal werd er na het vrijgeven op Netflix een petitie getekend met daarin: “Steven Avery should be exonerated at once by pardon.” Maar hebben de makers ons niet kant doen laten kiezen? Een mooie kritische beschouwing voor iedereen die Making a Murderer heeft gezien.

Een podcast met Penny Beerntsen uit 2013

In 2013, voordat de documentaire Making a Murderer bestond, maakte Radiolab een podcast met daarin het verhaal van Penny Beerntsen. Zij was de vrouw die op het strand verkracht was en waardoor Avery de cel in ging. Making a Murderer besteedt niet veel aandacht aan haar in de documentaire, daarom is het zo interessant deze podcast eens na te luisteren. Beerntsen heeft een zeer moeilijk leven moeten leiden, vol schuldgevoelens en een dubbele ‘Wat als’.

Wat doe je na Making a Murderer? Of ervoor.

Als je Making a Murderer gezien hebt, dan wil je meer. Onderstaande tips zijn uitermate geschikt voor binge-watching. Heb je de serie nog niet gezien? Ook dan is dit een prima start in de wereld van de onderzoeksjournalistiek.

De podcast “Serial” beluisteren

serial

Deze podcast heeft extra aandacht gekregen door de serie Making a Murderer. Sarah Koenig neemt ons mee in de veroordeling van Adnan Syed, die beschuldigd wordt voor moord op zjin ex-vriendin. Er zijn veel onduidelijkheden in deze zaak. Aan de hand van omstanders, de veroordeelde, documenten, opnames van de rechtszaak en experts probeert ze meer duidelijkheid te krijgen. Of dat lukt weet je pas in de laatste aflevering. Verslavend.

De documentaire-serie “The Jinx” bekijken

jinx-620

Making a Murderer werd omschreven als het antwoord van Netflix op de serie The Jinx van HBO. Persoonlijk vond ik The Jinx beter dan Making a Murderer. In slechts zes afleveringen volgen we de verdachte van de moord op zijn vrouw: Robert Durst. Tip: er is ondertussen veel geschreven over deze serie. Voor het grootste verrassingseffect raad ik je aan daarom gewoon te gaan kijken en er verder niets over te lezen. Ga kijken en roep duizend keer “Nee, dat kan ECHT niet” tegen je televisie.

De serie “Rectify” volgen

rectify-season-3

Van waargebeurd naar fictie. Maar wel goede fictie. Rectify is een Amerikaanse serie waar het draait over Daniel Holden, die in de eerste aflevering vrij komt uit de gevangenis, terwijl hij in de eerste instantie ter dood werd veroordeeld. De serie is geen ‘whodunnit’ en laat in het midden of Daniel nu wel of niet schuldig is. Het gaat meer om de strijd die hij en zijn familie moet leveren in de nieuwe situatie. Het is geen snelle serie, maar wel een intrigerende. Er zijn drie seizoenen uitgezonden, de vierde verschijnt in 2016. Aanrader.

De documentaire “The Thin Blue Line” uit het stof halen

thinblue

Deze documentaire uit 1988 is de moeder van de onderzoeksdocumentaires. Errol Morris houdt een dubieuze veroordeling van een vermeende moordenaar tegen het licht. Als je de smaak te pakken hebt met Making a Murderer en The Jinx, dan is dit er een om ook te zien.

Leestips

Ik blijf in het thema met de volgende leestips over gevangenschap.

Wat eet je in de gevangenis?

Journalist Kevin Pang eet met de gevangenen in Westville Correctional Facility en de kwaliteit van het eten is niet best. Smakeloos ook. De gevangenen weten toch op een creatieve manier allerlei ‘gerechtjes’ te maken, bijvoorbeeld een cake van Oreo koekjes. Het mysterieuze Nutraloaf komt ook nog aan bod. Wat dat is, lees je in deze weinig smakelijke longread.

Hoe overleef je het in gevangenschap?

Goede longread over hoe je het kunt overleven in de gevangenis. Vooral in ‘supermax’ (daar waar je Nutraloaf te eten krijgt) is het mentaal afzien, omdat je daar tussen de 22 en 24 uur compleet op jezelf bent aangewezen.

14 jarig jongetje kreeg levenslang

Bronson Blessington was vertien jaar oud toen hij na een verkrachting een moord pleegde. De vraag in dit artikel is of je zulke jonge mensen levenslang in de gevangenis moet zetten. Je kunt je ook de vraag stellen of iemand die in de gevangenis bekeerd is tot een bepaalde religie meer rechten heeft dan een ander. Mooi staaltje storytelling met video, foto en tekst.

Leave a Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!