Dit is hoe ik een half jaar lang #voorjougelezen verstuurde

Wekelijks verstuur ik een mailing onder de naam #voorjougelezen naar een groep geïnteresseerden met daarin artikelen waarvan ik het waard vind ze te delen. Dit doe ik nu een half jaar. Graag blik ik met je terug met behulp van een infographic en vertel ik meer over mijn aanpak.

 

Mijn aanpak

De drie regels voor een mailing met kwaliteit

Allereerst deel ik drie regels met je die ik ten allen tijde hanteer. Ik wijk hier nooit van af. Dit vormt de basis van mijn mailing en ik denk dat ik hiermee een bepaalde kwaliteit waarborg.

Regel 1: Ik lees alles echt

“We hebben geen correlatie gevonden tussen social shares en of mensen artikelen ook echt lezen”, schreef Tony Haile van Chartbeat op Twitter. The Verge weidde vervolgense een compleet artikel aan het feit dat veel mensen content delen, zonder het gelezen te hebben. Ik ben mijn wekelijkse mailing begonnen met één duidelijke afspraak: ieder artikel dat ik deel via deze weg is van a tot z door mij gelezen.

Regel 2: Ik deel alleen als ik het waard vind om te delen

Opvullen is uit den boze. De verleiding is groot om een nieuwsbrief te vullen om het vullen. Dat betekent dat er concessies gedaan worden aan de kwaliteit. In mijn mailing plaats ik alleen zaken die ik écht waard vind om te delen. Andere artikelen vallen af. Het kan dus zomaar voorkomen dat mijn mailing de ene week een stuk korter is dan anders.

Regel 3: Ik deel wat ik wil

Er is een aantal thema’s die mij interesseren. Zoals marketing, muziek, social media en sport. Over deze zaken lees ik veel. Maar als ik toevallig een mooi verhaal tegenkom die er totaal niets met deze thema’s te maken heeft, dan zijn er voor mij geen grenzen. Ik deel wat ik wil, zolang het maar voldoet aan mijn regel 1 en regel 2. Deel ik een artikel van het bedrijf waar ik werkzaam ben? Dan deel ik het omdat ik vind dat je het moet lezen. Negeer ik een tip van een lezer? Dan deel ik het niet omdat ik niet vind omdat je het moet lezen.

Hoe ik aan content kom

Het is eigenlijk heel makkelijk, ik ben actief op social media en daar staan regelmatig posts met verwijzingen naar goede artikelen. Daarnaast volg ik een groot aantal RSS-feeds met behulp van feedreader Netvibes. Ook volg ik diverse nieuwsbrieven en ga ik actief op zoek naar artikelen op sites als Medium en LinkedIn. Soms maak ik eenvoudig gebruik van een zoekmachine om te zoeken op een bepaald onderwerp dat mij interesseert. Ook hou ik bepaalde influencers in de gaten en bekijk welke artikelen zij delen of markeren als favoriet.

In een half jaar meer dan 350 artikelen lezen, hoe doe ik dat?

Het klinkt misschien veel, maar het lezen van ongeveer twaalf artikelen per week is nog geen eens twee artikelen per dag. Als je tussen de vijf en tien minuten per artikel leest, dan kom je hoog uit op twintig minuten per dat uit.

Wel hanteer ik een methode voor mijzelf, deze lees je in het artikel “Lezen zonder afleiding: hoe kom je in de prikkelvrije zone?” Hierin beschrijf ik het verschil tussen lezen en surfen en leg ik uit hoe ik mijn e-reader gebruik om met volle aandacht te kunnen lezen.

Hoe blij ik in een ritme?

Het systeem waarin ik mijn mailing schrijf (van de Nederlandse startup Revue), verlangt van mij dat ik een bepaalde dag kies om hem uit te sturen. Dat dwingt mij tot een bepaald ritme. De dag van versturen is donderdag geworden. Dat maakt dat ik donderdag, vrijdag en zaterdag vooral artikelen zoek en dat ik zaterdag, zondag en maandag vooral veel lees. Dinsdag en woensdag gebruik ik om mijn mailing verder samen te stellen (al merk ik dat ik dat steeds meer gespreid over de week doe tegenwoordig.) Donderdag rond ik hem af en verstuur altijd rond elf uur ’s ochtends.

Ritme is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de ontvanger. Die weet dat er iedere donderdag rond de klok van elf een mail binnenkomt met goede artikelen.

Infographic: terugblik 2015

Hieronder staat een infographic met een terugblik van #voorjougelezen van 2015, waarmee ik in juni 2015 begon.


 

Wil je mijn wekelijkse #voorjougelezen mailing ook ontvangen? Bekijk dan hier eerdere issues om een idee te krijgen en schrijf je in.


 

voorjougelezen 2015

 

Wil je mijn wekelijkse #voorjougelezen mailing ook ontvangen? Bekijk dan hier eerdere issues om een idee te krijgen en schrijf je in.

Leave a Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!