Mijn ultieme elektronische notebook: ReMarkable

Sinds halverwege 2017 ben ik in het bezit van een ReMarkable paper tablet. Tijd om mijn ervaring eens te delen van dit apparaat, waar ik dagelijks plezier van heb. Waarom? Omdat ik bijna geen papier meer gebruik, terwijl het toch voelt alsof ik op papier schrijf. En de ReMarkable heeft mij productiever gemaakt.

Wat is een ReMarkable paper tablet?

Dit device is de vervanger van duizenden losse papiertjes, volgeschreven enveloppen en rondslingerende A4-tjes die ik altijd door het huis laat slingeren. Dit apparaat is mijn kladblok geworden. Hij is zo’n 10” groot en ziet er uit als een soort grote e-reader. Dus met E ink technologie. Hij geeft geen licht, dus heeft geen backlight zoals een regulier tablet (iPad, Surface) en is daarom rustig voor de ogen. Voor mij belangrijk, omdat ik al veel achter schermen zit en graag afwisseling heb.

Zie het apparaat als een verzameling notebooks. Ik maak bijvoorbeeld voor iedere klant van mij een apart kladblok aan. Ieder kladblok kan bestaan uit lege vellen, of juist met belijning of blokjes. Dat kies je zelf. Hierin kan ik schrijven (of tekenen) met de bijbehorende pen. Ik kan op het apparaat kiezen waarmee ik schrijf, zoals pennen van verschillende diktes en ook potloden. Het grappige is dat je zelfs kunt schrijven of tekenen zoals een potlood echt werkt: met druk. Als ik harder druk, worden de potloodstrepen ook 'sterker'. Ik kan op een pagina dingen verkleinen en vergroten, ik kan ze verplaatsen en ik kan zaken wissen.

PDFs en boeken lezen

Het apparaat heeft mij ontzettend geholpen met het schrijven van mijn boek. De uitgever stuurde mij de opgemaakte versie van het boek als PDF. Ik heb deze op mijn ReMarkable gezet en zo markeerde ik stukken en gaf ik mijn commentaar in de kantlijn. Gewoon geschreven. Ik vond dat fijner dan dit al scrollend te lezen op een klassiek beeldscherm. De ervaring was echter. Ik plaats regelmatig PDF-bestanden op mijn ReMarkable, bijvoorbeeld een voorstel dat ik met iemand doorneem of een artikel waar ik aantekeningen bij wil maken. Of iets dat ik anders uitprint.

Iets wat ik nog niet veel heb gedaan is het lezen van boeken op het apparaat. Ik zou niet aanraden er een roman op te lezen (zou best kunnen hoor), maar mijn eReader vind ik daarvoor fijner. Een studieboek is juist wel handig erop te lezen. Je hebt een groot formaat en je kunt meteen aantekeningen maken en delen van de tekst markeren.

*** UPDATE 31/10/2018 *** ReMarkable heeft ondertussen een update gedaan waardoor de leeservaring verbeterd is.

Hier heb je toch een tablet voor?

Ik heb zo’n tien jaar bij Microsoft gewerkt. Daar moet zoveel mogelijk in één apparaat zitten. Denk aan de Surface, een tablet met een pennetje (waar ook nog eens een toetsenbord aan geklikt kan worden). Toch geeft de ReMarkable een compleet andere ervaring omdat het apparaat 100% is gemaakt voor het schrijven met de hand. Je hebt geen backlight, het is rustig voor de ogen en bovenal: het kan niets anders. Dit klinkt vreemd, maar ik vind het fijn dat het apparaat alleen kan waarvoor het gemaakt is. Ik krijg geen e-mail-notificaties en ik kom niet in de verleiding te gaan Facebooken. Ik ga op een rustige plek zitten en het is ‘ik en mijn ReMarkable’. Voor mij een manier om even goed na te denken zonder afleiding. En de schrijfervaring is echt superieur boven een regulier tablet.

IJsbreker en persoonlijker

Als ik een afspraak met iemand heb, dan vind ik het altijd ongemakkelijk om een soort barrière te plaatsen tussen mij en degene met wie ik spreek. Met je laptop klap je zo een muurtje open tussen jou en je gesprekspartner. De ReMarkable is digitaal, maar ligt gewoon voor je. Veel persoonlijker. Daarnaast merk ik dat het tot nu toe een leuke ijsbreker is. Ik krijg er veel vragen over. Wel oppassen, want het kost tijd die ik soms liever anders besteed.

Zet hij mijn handschrift over in tekst?

Deze vraag krijg ik veel: wordt mijn handgeschreven tekst overgezet in een document op de computer? Het antwoord is nee. Geen OCR. Wel kan ik de documenten als pdf naar iemand mailen of lezen via apps op mijn computer en iPhone. Ik heb mijn aantekeningen dus altijd bij me.

*** UPDATE 31/10/2018: Vandaag kreeg ik een bericht van Remarkable dat het tablet nu ook 'handwriting recognition' heeft. Ik heb de software update gedraaid en ik heb het uitgeprobeerd. In de settings heb ik eerst voor Nederlands gekozen, zodat hij mijn taal herkent. Mijn eerste test is verbluffend. Ik had niet verwacht dat het apparaat mijn handschrift, dat nou niet het mooiste is, zou herkennen. In de test heb ik een paar woorden geplaatst als 'parallellogram', '11', 'Eén', 'één' en '100%'. Geen probleem voor ReMarkable. Er zijn slechts een paar details niet overgenomen, zoals hun eigen merknaam. De hoofdletter M is een m geworden.

Remarkable tablet
Remarkable tablet

Proef op de som: Laura die tegenover mij zit krijgt altijd klachten over haar lelijke handschrift. En om eerlijk te zijn, dat is het ook. Het resultaat: wat meer foutjes, maar desondanks nog steeds verbluffend. Vond ze zelf ook.

Je kunt meerdere pagina's tegelijk omzetten naar getypte tekst. Je moet wel verbonden zijn met Wifi, anders werkt het niet. (Je kunt hier meer lezen over deze functionaliteit.)

***

Desktop en smartphone app

Er is worden ook apps bijgeleverd waardoor je zowel op desktop als smartphone je documenten kunt bekijken. Je kunt er ook pdf's toevoegen via deze apps.

Nog iets op aan te merken?

Sinds ik de ReMarkable heb zijn er al een paar software updates geweest. Het resultaat was dat de battery-life een stuk verbeterd is . Daar was ik in het begin niet heel tevreden over. Nu wel (mede door de sleep-functie die er aan is toegevoegd), al komt het nog wel voor dat hij net bijna leeg is als ik hem nodig heb. Dat is dan wel mijn eigen schuld. Opladen gaat simpel, met mini USB. Je kunt dan gewoon doorwerken. De batterij gaat trouwens dagen mee.

Je kunt (nog) geen pagina’s verplaatsen. Dus als ik iets in het verkeerde kladblok schrijf of op een verkeerde pagina, dan kan ik het niet overzetten naar de juiste.

*** UPDATE 5/4/2019 *** ReMarkable heeft ondertussen een update gedaan: pagina's verplaatsen kan nu wel.

Het Nespresso-model. Het penpuntje slijt langzaam, dus je zal nieuwe moeten bestellen als ze op zijn. Er zitten standaard acht penpuntjes bij. In zestien maanden heb ik er ongeveer vijf versleten. De prijs is twaalf dollar voor acht ‘marker tips’. Dus betaalbaar. Je moet ze wel even op tijd bestellen als ze op zijn. In de pen zit een plekje voor een reservepenpuntje, dat is wel prettig.

Ik vind de User Interface goed en intuïtief. Hier en daar zie ik nog wel verbeteringen. In het afgelopen jaar heb ik wel zaken zien verbeteren met de software updates. ReMarkable luistert goed naar haar klanten en pakt bugs en feedback regelmatig aan.

Ik hoop op een Pocket app op het apparaat, net als op mijn Kobo-eReader. Die is er dus nog niet.

De prijs is aan de hoge kant ($599). Ik raad ook aan de ‘Folio’ te kopen die je ReMarkable beschermt. Die komt er nog bovenop.

Tot slot

Ondanks de hoge prijs raad ik de ReMarkable van harte aan. Het heeft mijn manier van werken veranderd en mij productiever gemaakt. Daarnaast is het gewoon een cool ding om te hebben (ik ben een gadget-freak). Het is niet de vervanger van je tablet (die kan veel meer) en ook niet van je eReader (die leest echt prettiger). De ReMarkable is wél de ultieme vervanger van je papier en van al die Moleskine boekjes die je iedere keer volkalkt. En dan heb ik het nog niet over al die A4-tjes die overal rondslingeren. De mogelijkheid om documenten en boeken erop te zetten en daar aantekeningen op te maken vind ik een handige extra.

De ReMarkable helpt mij om georganiseerder en met meer focus te werken en ik vind het een geweldig hulpmiddel om tijdens gesprekken met klanten in te zetten.

Mis de korting niet, omdat de korting geldt tot en met 11 april 2019: Wil je €85 korting op de ReMarkable? Je betaalt dan in plaats van €520 ongeveer €435. Bestel de ReMarkable dan via deze link. (En ja, daar pik ik ook een graantje van mee). Je kunt hem overigens 30 dagen uitproberen en gratis weer terugsturen, dus het proberen waard.
Stéphan Lam